Home » Култура » Сјећање на Јевреје

Сјећање на Јевреје

Власенички гимназијалци у Народној библиотеци приредили су „Вече јеврејеске културе“, у оквиру којег су представили, ријечју и музиком, дио културног насљеђа народа који је некада живио у овом граду.

Професор Драган Илић изјавио је да је циљ власеничких средњошколаца био да освијетле дио историје овог града и улогу јеврејске заједнице у томе.
„Некада је у Власеници било десетак породица са 60 чланова и тако је било све до Другог свјетског рата. Сви су страдали у једном дану. Вечерас смо представили дио културе јеврејског народа, музику, поезију, прозу, традицију и празнике“, рекао је Илић.

Савјетник за културу и религију Јеврејске заједнице БиХ Ели Таубер рекао је да подржава напоре који се у Власеници улажу на заштити и обнови културног насљеђа Јевреја.
„Импонује ми да постоје млади људи који су спремни да истражују и пишу о Јеврејима, којих нажалост нема више у Власеници“, рекао је Таубер.

Покољ над власеничким Јеврејима, углавном припадницима породице Алтарац, починиле су хорде Јуре Францетића – „Црне легије“, у прољеће 1941. године.
Масакр на локацији Хан Поглед, поред магистралног пута Власеница- Хан Пијесак, успио је да избјегне, бијегом из сабирног центра ноћ раније, једино извјесни Лезо Алтарац, који је послије рата свједочио о стравичној судбини власеничких Јевреја.
Алтарац је свједочио да су људи убијани на најсвирепији начин, а потом бачени у добоке вртаче, које се и данас налазе на тој локацији.

Тек осамдесетих година прошлог вијека, захваљујући јеврејским исељеницима у Америци, почела је да се разоткрива истина о страдању овог народа, а први споменик подигнут је 2011. године, уз помоћ општинског руководства.

Подигла га је Флори Јагода, један од ријетких потомака власеничких Јевреја, иначе познати композитор, гитариста, аутор и пјевач ладино пјесама.

Власенички гимназијалци у Народној библиотеци приредили су "Вече јеврејеске културе", у оквиру којег су представили, ријечју и музиком, дио културног насљеђа народа који је некада живио у овом граду. Професор Драган Илић изјавио је да је циљ власеничких средњошколаца био да освијетле дио историје овог града и улогу јеврејске заједнице у томе. "Некада је у Власеници било десетак породица са 60 чланова и тако је било све до Другог свјетског рата. Сви су страдали у једном дану. Вечерас смо представили дио културе јеврејског народа, музику, поезију, прозу, традицију и празнике", рекао је Илић. Савјетник за културу и религију Јеврејске заједнице…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 гласови)