Home » Uncategorized @sr » Oбиљежен Свјетски дан шума

Oбиљежен Свјетски дан шума

Студенти и професори студијског програма Шумарство у Власеници обиљежили су данас Свјетски дан шума свечаном академијом и пригодним културно – умјетничким програмом.

Свечаности у амфитеатру факултета у Власеници присуствовали су и представници Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, у оквиру којег дјелује студијски програм у Власеници, те руководство општине Власеница, представници локалних институција и установа.

„Шумама не треба да посветимо само један дан, него треба свакодневно да их чувамо, јер оне чувају нас, а тога често нисмо ни свјесни“, поручила је декан Пољопривредног факултета Дејана Станић, која је обраћајући се окупљенима навела да шуме покривају око 30 одсто укупних копнених површина на планети Земљи, односно простиру се на четири милијарде хектара.

Према подацима катастра шума и шумског земљишта, укупна површина шума у Републици Српској износи 51,7 одсто од укупне површине Српске.

Начелник општине Власенице Мирослав Краљевић подсјетио је да је студијски програм Шумарство у овој локалној заједници почео са радом 2011. године и да је велики број студената већ завршио школовање и нашао запослење.

Краљевић је додао да је ове године планирано да се у Власеници уведе и смјер дрвопрерада, а наредних година још сродних смјерова.

„Основни циљ свих наших потеза је да што боље и рационалније експлоатишемо шумска добра, а имајући добре кадрове, имаћемо и боље резултате“, рекао је Краљевић.

У оквиру културно – умјетничког програма наступили су чланови Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ из Власенице, ученици Основне и Средње школе, те гости са Музичке академије у Источном Сарајеву.

Студенти и професори студијског програма Шумарство у Власеници обиљежили су данас Свјетски дан шума свечаном академијом и пригодним културно - умјетничким програмом. Свечаности у амфитеатру факултета у Власеници присуствовали су и представници Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, у оквиру којег дјелује студијски програм у Власеници, те руководство општине Власеница, представници локалних институција и установа. "Шумама не треба да посветимо само један дан, него треба свакодневно да их чувамо, јер оне чувају нас, а тога често нисмо ни свјесни", поручила је декан Пољопривредног факултета Дејана Станић, која је обраћајући се окупљенима навела да шуме покривају око 30 одсто укупних копнених површина…

Review Overview

User Rating: 2.63 ( 3 гласови)