Home » Пољопривреда » Oдржана едукација пољопривредних произвођача

Oдржана едукација пољопривредних произвођача

Представник бијељинског Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Миле Новаковић у петак, 23. марта, у Власеници је одржао предавање о квалитету сточне хране и проблему афлатоксина, те узгоју говеда.

Новаковић је рекао да у Републици Српској има доста неискориштених пашњака, те да тржиште вапи за товним материјалом.

„У Власеници је потребно анимирати људе да искористе оне пашњаке које имају, а кроз узгој говеда у систему крава – теле. Посебно је битно да се укључе старачка домаћинства која не могу довољно водити рачуна о квалитету млијека. Познато нам је да квалитетна телад за тов достижу добру цијену на тржишту и да увијек могу да нађу купца. Најбитније је истаћи да на овом подручју није било појаве афлатоксина“, рекао је Новаковић.

Предавач Сања Нинковић говорила је о ажурирању података као основу за остваривање подстицаја предвиђених Правилником за остваривање новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села.

 Нинковићева је рекла да је у току поновни упис сјетвених површина по парцелама који ће трајати до 15. маја и пољопривредници до тог рока треба да се упишу у регистар пољопривредних газдинстава, ако желе да остваре право на подстицај.

„Нерегистровани пољопривредни произвођачи губе право на одређене премије и подстицај, а самим тим добијају и пасиван статус. Препорука свим пољопривредницима који се нису уписали у регистар је да то учине што прије, јер је то један од најјефтинијих видова здравственог осигурања“, рекла је Нинковићева.

Предавању су присуствовали индивидулани локални произвођачи, те службеници општинског ресора за развој пољопривреде.

Представник бијељинског Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Миле Новаковић у петак, 23. марта, у Власеници је одржао предавање о квалитету сточне хране и проблему афлатоксина, те узгоју говеда. Новаковић је рекао да у Републици Српској има доста неискориштених пашњака, те да тржиште вапи за товним материјалом. "У Власеници је потребно анимирати људе да искористе оне пашњаке које имају, а кроз узгој говеда у систему крава - теле. Посебно је битно да се укључе старачка домаћинства која не могу довољно водити рачуна о квалитету млијека. Познато нам је да квалитетна телад за…

Review Overview

User Rating: Be the first one !