Home » Uncategorized @sr » Oбиљежен Дан ослобођења Власенице

Oбиљежен Дан ослобођења Власенице

Посјетом спомен – соби, парастосом у храму Светих апостола Петра и Павла, полагањем цвијећа и паљењем свијећа на војничком гробљу, у Власеници је данас достојанствено обиљежен Дан ослобођења Власенице – 21. април.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је окупљенима на војничком гробљу да је овај дан најважнији за општину Власеница у њеној новијој историји.

„За нас је данас свечан дан, дан на који обиљежавамо 26. рођендан наше Власенице, у нашој најмлађој држави Републици Српској. Ово је дан на који је српски народ спријечио да се понови 1942. година и страдање које је тада претрпио. Колики за нас овај датум значај има свједочи и присуство некадашњих бораца, представника удружења проистеклих из одбрамбено – отаџбинског рата, православне цркве, као и многобројних грађана из наше општине“, казао је начелник Краљевић.

Краљевић је најавио да ће ове године у Власеници бити изграђено централно спомен – обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске са овог подручја.

Предсједник општинске Борачке организације Споменко Стојишић подсјетио је да се 21. априла 1992. године српски народ Власенице самоорганизовао и, оружаном отпором, супроставио намјерама да буде уништен или протјеран са ових простора.

На данашњем окупљању истакнуто је да је општина Власеница претрпјела огромне цивилне жртве и разарања, а да је велики број бораца и цивила теже или лакше рањен.

Парастос погинулима служен је у цркви Светих апостола Петра и Павла, гдје је у пригодној бесједи свештеник Владимир Радоњић истакао да жртва оних који су животе дали за Републику Српску неће бити узалудна све док људи могу слободно да ходају Српском и да се окупљају.

Спомен соба у Власеници чува сјећање на 146 бораца са подручја ове општине, који су погинули у одбрамбено – отаџбинском рату, те 15 бораца из Дервенте, који су погинули на овом ратишту.

Посјетом спомен - соби, парастосом у храму Светих апостола Петра и Павла, полагањем цвијећа и паљењем свијећа на војничком гробљу, у Власеници је данас достојанствено обиљежен Дан ослобођења Власенице – 21. април. Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је окупљенима на војничком гробљу да је овај дан најважнији за општину Власеница у њеној новијој историји. „За нас је данас свечан дан, дан на који обиљежавамо 26. рођендан наше Власенице, у нашој најмлађој држави Републици Српској. Ово је дан на који је српски народ спријечио да се понови 1942. година и страдање које је тада претрпио. Колики за нас овај датум…

Review Overview

User Rating: Be the first one !