Home » Uncategorized @sr » Пореска управа: Корак предузми, рачун узми!

Пореска управа: Корак предузми, рачун узми!

Пореска управа Републике Српске поново проводи кампању „Корак предузми, рачун узми“ која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Републике Српске.

Како је саопштено из Пореске управе Републике Српске, поред превентивног дјеловања кроз медијску кампању, у оквиру ових активности појачан је и рад инспектора Пореске управе Републике Српске на терену, који контролишу пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.
Пореска управа Републике Српске ће и у наредном периоду предузети све мјере из своје надлежности, да прво превентивним мјерама, а затим и интензивним контролама на терену побољша дисциплину пореских обвезника када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге“, рекли су из Пореске управе Републике Српске. Из Управе истичу да ће инспектори у наредном периоду ове појачане контроле вршити сваког радног дана, али и у дане викенда, па позивају пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области и себе не доведу у ситуацију да пред и за вријеме божићних и новогодишњих празника буду привремено затворени на период од 15 дана због неиздавања фискалног рачуна.

С циљем превентивног дјеловања, а што је и смисао ове кампање, наглашавамо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање….“, истакли су из Пореске управе Републике Српске и додали да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.
Наглашавају да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза.

Према томе, Пореска управа Републике Српске приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга“, рекао је Никола Салапура, портпарол Пореске управе Републике Српске и додао да неузимајући рачуне, грађани несвјесно дају свој допринос у утаји пореза и повећању обима сиве економије. Он је позвао пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе Републике Српске.

Иначе, инспектори Пореске управе Републике Српске су у првих десет мјесеци 2018. године извршили 2.993 контроле евидентирања промета преко фискалних каса, те су у 1.200 случајева утврдили неправилности, и потом издали 1.321 прекршајни налог на износ казне од 950.750 КМ. Истовремено, инспектори Пореске управе Републике Српске су у оквиру ових контрола за 425 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Пореска управа Републике Српске поново проводи кампању „Корак предузми, рачун узми“ која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Републике Српске.Како је саопштено из Пореске управе Републике Српске, поред превентивног дјеловања кроз медијску кампању, у оквиру ових активности појачан је и рад инспектора Пореске управе Републике Српске на терену, који контролишу пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.Пореска управа Републике…

Review Overview

User Rating: Be the first one !