Задње објављено
sren
Home » Актуелни пројекти

Актуелни пројекти

Асфалтирање дионице пута Власеница – Цикотска Ријека

У оквиру пројекта “Санација и асфалтирање дионице пута Власеница – Цикотска Ријека” асфалтирана је дионица локалног пута Власеница – Цикотска Ријека, дуга 1.500 метара, за коју су инвеститори – Општина и ресорна министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске и Федерације БиХ, у 2017. години уложили око 190.000 КМ, чиме је становништву овог подручја различитих националности омогућен квалитетнији живот. Као вишегодишњи пројекат који се реализује, у 2018. години је модернизовано 1.320 метара дионице, укупна вриједност 201.040 КМ. Износ од 119.443 КМ је финансирало Министарство финансија Републике Српске из средстава клиринишког дуга, 50.000 КМ Федерално министарство расељених особа и избјеглица, а преостали износ од 31.597 КМ је финансиран из буџета Општине Власеница. На основу потписаног Споразума o сарадњи на реализацији пројеката обнове и изградње комуналне и социјалне инфраструктуре на просторима гдје живе расељена лица и повратници из средстава за 2017. годину дана 14.9.2018. године у претходној години је проведен поступак избора извођача радова и потписан уговор за наставак модернизације дионице у дужини од 450 метара, укупна вриједност 63.486 КМ.

Модернизација градских улица у урбаном подручју

У току претходне години су модернизоване градске улице: Стевана Синђелића (л=163,50 м), Светих апостола Петра и Павла (л=110,00 м), улица Зорана Боровине (л=72,00 м) и дио улице проте Ђорђа Марковића (л=270,00 м), дио улице Дервиша Сушића, дио улице Кик (л=360,00 м), Николе Тесле (л=30 м), паркинг између М19.2 и улице Устаничка, улица Николаја Велимировића и дио улице Бранка Радичевића (л=1.362,21 м), приступна саобраћајница на М19.2 код бензинске пумпе Петрол и закључени су уговори за асфалтирање улица у насељу Топлик – улица Милована Глишића (л=230,00м), улица мајора Милана Тепића (л=332,00м) и улица Уроша Предића (л=250,00 м).

Модернизација улице Небојше Јовића

За реализацију пројекта обезбијеђена су средства у износу од 21.790 КМ од међународне организације УНДП, а износ од 2.804 КМ је обезбјеђен из буџета Општине, укупна асфалтирана дужина 200 метара.

Модернизација локалних и некатегорисаних путева

У претходној години су модернизовани сљедећи путеви: Тишча-Станимировићи (л=205,00 м), пут у насељу Драгасевац (л=155,00 м), локални пут у мјесту Доле (л=450,00 м), пут Друм-Кула Зебан (л=148,00 м). Укупна вриједност модернизованих локалних путева у претходној години износи 99.308 КМ.

Унапређење безбједности саобраћаја

Уз подршку Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске израђен је „Главни пројекат саобраћајне сигнализације и опреме пута на подручју општине Власеница“, укупне вриједности 10.000 КМ. Општина Власеница системски је приступила рјешавању проблема у области саобраћаја, у којој је стање на подручју локалне заједнице било прилично неуређено.

У 2018. години је израђен главни пројекат саобраћајне сигнализације и опреме чија укупна вриједност износи 8.890 КМ, од чега је половина средстава обезбјеђена од стране Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. Поред техничке документације, у претходној години је у циљу унапређења безбједности у саобраћају реализована набавка вертикалних саобраћајних знакова, саобраћајне опреме (гумирани лежећи полицијаци) и радови на изради хоризонталне сигнализације. Укупна вриједност набављене саобраћајне сигнализације и опреме износи 9.852 КМ.

Изградња кружне раскрснице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, приликом посјете нашој општини, најавио је изградњу кружне раскрснице у Власеници, након чега су вршилац дужности директора Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић потписали споразум о изградњи кружне раскрснице у овој општини, у коју ће ово предузеће уложити око 500.000 КМ. Кружна саобраћајница биће изграђена на мјесту укрштања магистралних путева из правца Источног Сарајева, Београда и Бањалуке. Споразумом је предвиђено да пројектно-планску документацију уради Општина Власеница, те да пола средстава за рјешавање имовинско-правних питања обезбиједи такође Општина, а другу половину ЈП „Путеви Републике Српске. Изградња кружне саобраћајнице важан је пројекат за грађане ове општине, али и регије, јер се тиме омогућава безбједнији и бржи проток саобраћаја на тој дионици.

Унапређење заштите од пожара кроз јачање капацитета ватрогасне јединице

Од 2003. године ватрогасци у Власеници су били смјештени у објекту површине око 40 квадратних метара, који није имао услове за нормално функционисање и рад. У циљу стварања бољих услова рада ватрогасцима, а самим тим и веће безбједности грађана на подручју општине Власеница, покренули смо иницијативу за изградњу новог ватрогасног дома. Из буџетских средстава Општине Власеница купљен је већ изграђен објекат, чијом адаптацијом се задовојавају потребе рада ватрогасне јединице. У овај пројекат уложено је више од 300.000 КМ, а дио средстава у износу од 100.000 КМ одобрен је путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у 2017/2018 години.
Средства за функционисање Финансијског механизма у овом циклусу обезбиједили су Влада Републике Српске путем Министарства финансија и Европска унија у оквиру пројекта „Локални интегрисани развој“ који имплементира УНДП БиХ.

Пројекат изградње студентско – ђачког дома Србија

У оквиру Иницијативе “Србија Српској”, чији су иницијатори били начелник општине Власеница Мирослав Краљевић и савјетник предсједника Србије Владимир Божовић, у 2017. години одржана су четири састанка, којима су, поред начелника општина, присуствовали представници: Владе Републике Србије, Владе Републике Српске, Представништва Републике Српске у Србији, Амбасаде Републике Србије у БиХ, привредних комора Републике Србије и Републике Српске, а учешће су узели и представници привредног сектора.
Резултат Иницијативе је формирање пројектног тима, који је дао подршку општинама за израду пројектних приједлога који су кандидовани за финансирање од стране Владе Републике Србије. Влада Србије одобрила је 5,5 милиона еура за финансирање пројеката путне инфраструктуре, школа, вртића, обнови и опремању болница. Захваљујући помоћи Републике Србије у Власеници ће је почела изградња студентско – ђачког дома „Србија“, дома капацитета 30 смјештајних јединица за ђаке и 100 смјештајних јединица за студенте, за шта је Влада Републике Србије издвојила 750.000 еура.

Изградња новог објекта Полицијске станице

Приликом посјете општини Власеница у новембру 2017. године министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изразио је наду да ће се заједничким снагама Владе Републике Српске и општине Власеница изградити нова полицијска станица и тако омогућити функционисање полиције у пуном капацитету. Начелник општине Мирослав Краљевић истакао је важност изградње оваквог објекта у Власеници, која се налази на специфичном простору, а чиме ће се највише помоћи њеним грађанима. За нови објекат Полицијске станице Влада Републике Српске издвојила је 700.000,00 КМ.

Изградња вишестамбеног објекта за избјегла и расељена лица

У оквиру Регионалног стамбеног програма, у  насељу Топлик започети су радови на изградњи стамбеног објекта са 20 станова за избјеглице и расељена лица, у складу са уговором о финасирању пројекта између Општине Власеница и Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, вриједности 1.036.487 КМ, од чега Општина Власеница финансира 130.668 КМ. Поред уговорених обавеза, Општина је обезбиједила локацију, прикључке за воду, канализацију и електричну енергију. Општина је финансирала и накнаде за ренту и уређење градског грађевинског земљишта.

Санација крова ОШ „Вук Караџић“

На објекту ОШ „Вук Караџић“ у Власеници саниран је кров школе површине 1.480 m2, који је у потпуности уништен приликом олујног невремена у децембру 2017. године, за шта је уложено 92.676,00 КМ. Износ од 91.722 КМ финансиран је из буџета Републике Српске, а остатак из буџета Општине.

Пројекат санације подручних школа

Санација објекта подручне школе Мишари и Цикотска Ријека. У циљу унапређења рада у подручним школама у претходној години је реализована санација крова на подручној школи у Мишарима, укупна вриједност 20.069,77 КМ од чега је износ од 20.000 КМ финансиран из буџета Предсједника Републике Српске. Утрошена средства за санацију подручне школе у Цикотској Ријеци износе 7.012,98 КМ. Укупна реализована средства за унапређење услова рада у подручним школама у 2018. години износе 27.083 КМ.

Пројекат реконструкције водовода за основну школу у Цикотској Ријеци

Пројекат реализован у августу 2017. године. Средства у износу од 32.000 КМ за изградњу цјевовода до објекта школе обезбиједили су Општина и америчка хуманитарна организација “LDS Charities”.

Изградња водоводног система за насеље Доњи Залуковик,

Пројекат у који је Општина Власеница из буџетских средстава уложила 36.875,00 КМ. Изграђена је водоводна мрежа у дужини од 5,3 километара (примарна и секундарна мрежа), за потребе водоснабдијевања 40 домаћинстава.

Пројекат израде студије оправданости изградње рециклажног дворишта

Општина Власеница крајем априла 2017. године потписала је Уговор о суфинансирању Пројекта “Израда студије оправданости изградње рециклажног дворишта у Власеници” са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске. Израда студије оправданости процијењена је на укупну вриједност од 17.500 КМ, од чега је Фонд финансирао 12.250 КМ, а остатак Општина Власеница.
Израђена је студија, гдје су утврђени елементи исплативости изградње рециклажног дворишта, односно увођења одређених мјера за одвојено сакупљање појединих материјала из отпада на његовом мјесту настанка.
У склопу овог пројекта извршена је и набавка контејнера, запремине 5 м3, који су постављени на 4 локације у урбаном подручју Власенице, најпроблематичније када је у питању јавна хигијена.

Пројекат пружања помоћи за одрживост расељеним особама и повратницима и подршка UNHCR управљању подацима

У оквиру пројекта “Пружање помоћи за одрживост расељеним особама и повратницима и подршка UNHCR у управљању подацима”, чији је носилац UNHCR, а имплементатор Hilfswerk Austria, испоручени су грантови за економску одрживост за шест домаћинстава у Власеници.

Пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању маргинализованих група

У оквиру пројекта “Подршка запошљавању и самозапошљавању маргинализованих група”, 20 корисница успјешно је завршило обуке за рад на шиваћим машинама и на компјутерима.
Овај пројекат, вриједан 18.000 КМ, финансира Unicef у сарадњи са Општином Власеница, са циљем укључивања жена из маргинализованих социјалних група у јавни живот.

Успостављање адресног регистра

Успостављен је адресни регистар на подручју општине, у сарадњи са Републичком управом за геодетске и имовинско – правне послове. Адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбених и пословних објеката на подручју једне локалне заједнице, базу података без које се не може живјети у савременом добу.

Гарантни фонд Републике Српске

Начелник општине Власеница потписао је Протокол о сарадњи са Гарантним фондом Републике Српске, који се, између осталог, односи на унапређивање индустријске, пољопривредне производње, развој туризма, малих и средњих предузећа. Протоколом се ова финансијска институција, која има приступ финансијским средствима банака и других финансијских институција у Републици Српској, обавезала да ће подржати развојне програме општине Власеница.

Саобраћајна инфраструктура

Препознали смо важност инфраструктуре па смо, у 2017. години, уз помоћ Програма јавних инвестиција Републике Српске, асфалтирали паркинге и приступне путеве за више стамбених зграда. Вриједност изведених радова је 72.000 КМ. Асфалтирани су прилази зградама у Устаничкој и улици Вука Караџића, у којима су смјештене борачке и социјално угрожене категорије становништва. Извршена је санација градске улице Краља Петра, једне од најпрометнијих улица у Власеници. Радови на санацији улица у урбаном подручју Власенице настављају се и у 2018. години. Извршена је санација 110 метара дугачке дионице улице Светих апостола Петра и Павла, која се пружа између раскрсница улица Светосавске и Краља Петра. Нови асфалт добиле су улице Небојше Јовића и Стевана Синђелића, а радови се настављају у насељу Топлик.

Санација макадамских путева

Уз подршку Оружаних снага БиХ, које су уступиле механизацију, извршено је насипање укупно 100 км сеоских путева на подручју општине Власеница, који су, због неодржавања у претходном периоду били у изузетно лошем стању. Такође, извршено је пробијање нових путних праваца, те санација ударних рупа и одрона. Општина је приступила санацији локалних макадамских путева који су знатно оштећени усљед обилних падавина у јулу мјесецу ове године.

Пројекат „Life“

Општина Власеница и Групација Свјетске банке заједнички раде на регулаторној реформи административних процедура у надлежности Општине, привлачењу инвеститора и стварању бољих услова за инвестирање, у склопу пројекта “Lifе”. У оквиру овог пројекта одржани су састанци представника Групације Свјетске банке и чланова општинске Радне групе, гдје се дискутовало о препорукама за поједностављење административних процедура, које су изнијели представници Групације Свјетске банке, након спроведене правне анализе.
Усвојене препоруке дефинисане су интерним актом начелника oпштине. Такође, успостављањем електронског регистра, кроз овај пројекат омогућено је повећање транспарентности, предвидивости и поузданости процедура и информација, те побољшање општинских услуга и повећање ефикасности. Пројекат финансирају општина Власеница, Групација Свјетске банке/Међународна Финансијска Корпорација и Британска амбасада у БиХ.

ЕУ програм опоравка од поплава

Дана 15. августа 2017. године, Европска унија је покренула Програм ЕУ за опоравак од поплава у Босни и Херцеговини у вриједности  43.52 милиона еура, у којем ЕУ учествује са 42.24 милиона еура, а UNDP са 1.28 милиона еура. Програм се састоји од различитих компоненти чији је циљ помоћ у нормализацији живота људи у поплављеним подручјима и заједницама у 24 најугроженије општине, међу којима је и општина Власеница. Активности су усмјерене на тренутно враћање у функцију виталне јавне инфраструктуре и отварање кључних јавних служби, хитну реконструкцију приватних кућа најугроженијих и маргинализованих грађана, ревитализацију локалне привреде и пољопривредне производње, као и обнову комуналне инфраструктуре у изабраним општинама.
У оквиру овог пројекта у Власеници ће бити изграђена три нова и саниран један стамбени објекат, који су угрожени клизиштима 2014. године.

Подршка привредним субјектима  за стварање нових радних мјеста у прерађивачкој индустрији или пољопривреди

Развојни програм Уједињених нација UNDP и Општина Власеница у оквиру овог пројекта додјељују бесповратнa финансијскa средства за привредне субјекте (фирме) који су регистроване или дјелују на територији Општине Власеница, у сврху подршке стварању радних мјеста и инклузивним политикама запошљавања.
По Јавном позиву за додјелу накнада и подстицаја привредним субјектима за остваривање нових радних мјеста у 2018. години додијељено је укупно 45.500,00 КМ, а средства су обезбиједили Општина Власеница и УНДП. У оквиру поменутог Јавног позива, запослене су и двије особе са инвалидитетом, за шта је издвојено 27.000,00 КМ.

Пројекти из области пољопривреде

Њемачка невладина организација “Help” и општина Власеница, у оквиру пројекта “Одрживо запошљавање путем циљане подршке у пољопривредном сектору” подржале су 30 корисника/ пољопривредних произвођача додјелом опреме. Укупна вриједност пројекта је 100.000 КМ.
Учешће Општине Власеница је око 35%, а корисници су имали обавезу учешћа од 15%. Пројекат подразумијева подстицај запошљавању у пољопривредном сектору, а корисници су имали прилику да добију неновчани грант у вриједности од 1.500 еура. Још једна компонента која је укључена у пројекат јесте подршка јачању ланца вриједности у пољопривреди и односи се на грант од 3.000 еура, а који ће добити једна задруга или фирма која ће служити као спона између малих произвођача и тржишта, како локалног, тако и иностраног. Кроз овај пројекат пет корисника добило је прилику да стандардизује своју производњу на органским или интегралним основама.

У оквиру пројекта “Унапређење производње малине на подручју општине Власеница”, пољопривредним произвођачима додијељена опрема за производњу малине: 15 мотокопачица, 15 прскалица за третман малине, 15 мрежа за противградну заштиту и 15 комплетних  система за наводњавање. Вриједност око 45.000 КМ, суфинансирали су  USAID, Влада Шведске и Општина Власеница.

Подршка производњи поврћа на подручју општине Власеница, вишегодишњи пројекат, у овиру којег је у 2018. години подржано 50 пољопривредних произвођача. По јавном позиву за економско оснаживање социјално и материјално угрожених особа и младих особа кроз производњу поврћа у пластеницима на подручју општине Власеница, подржано је 20 произвођача кроз набавку пластеника површине 100 m² са пратећом опремом и садног материјала, док је кроз пројекат “Пластеничка производња поврћа 2018-2019. на подручју општине Власеница”, додијељено 30 пластеника са пратећом опремом крајњим корисницима. У ове сврхе у 2018. години издвојено је укупно 98.708,00 КМ (40% буџет Општине, 40% донатори МАид и Каритас, 20% крајњи корисници).