Задње објављено
sren
Home » Географски положај

Географски положај

Општина Власеница је смјештена у источном дијелу Републике Српске, припада сарајевско – зворничкој регији, у дијелу средњег Подриња, на сјеверним обронцима планине Јавор, у области благо заталасаних висоравни, ријечних токова и шумских површина. Увучена је у дио регије која се зове Бирач.
Власеница као градско насеље налази се на сјеверним обронцима планине Јавор на 680 мнв, са запада је планина Соколина 1314 мнв а на сјеверу и истоку су благо заталасане висоравни, прошаране бјелогорицом и црногорицом, пашњацима, ораницама, ријекама и потоцима. Висински интервали су од 200 до 1400 мнв. Овај геопростор припада сливном подручју ријеке Дрине, а налази се на климатској преломници хладних ваздушних маса са планине Јавор и нешто топлијих ваздушних маса које долазе долином ријеке Дрињаче, Тишче и Јадра, што ово подручје чини врло вјетровитим поготово у прољеће и јесен када су ваздушна струјања најизраженија. Математичко – географски положај  је изражен координатама: 44°11’ сјеверне географске ширине и 18°57’ источне географске дужине. Површина Општине Власеница је износила 532 км², да би настанком нове Општине Милићи, површина Општине Власеница била смањена на 234 км², што чини 0,93% Републике Српске и 0,46% Босне и Херцеговине.

Власеничка oпштина је геопростор комплексног природног система са разноврсним природно-географским и друштвено-економским одликама. Просторно припада Динарској рељефној макро цјелини са највећим врхом Велика Игришта 1405 мнв на планини Јавор која се пружа у дужини преко 60 км од средњег тока ријеке Дрине до почетног тока ријеке Дрињаче и као таква спада у најдуже подсистеме у источном дијелу Републике Српске.

Власеница се налази на магистралном путу Београд – Сарајево, Нови Сад – Сарајево и раскрсници путева између: Хан Пијескa, Шековићa, Тузлe и Зворникa.

Историјски гледано овим дијелом су пролазили важни путеви још у вријеме Римљана  који су од Дубровника ишли ка Сребреници, Зворнику и Сирмијуму (Сремској Митровици). Шире гледано на природне и економске макро регије, положај Власенице се одликује погодношћу повезивања ових регија и транзитног туризма гдје су токови туриста усјемрени преко Власенице за црногорско приморје из Београда, Новог Сада и осталих градова тог дијела Србије и такође, у зимском периоду ка олимпијским планинама Јахорини и Бјелашници.