Home » Култура и спорт

Култура и спорт

  • Култура
  • Спорт
  •  

ЈУ “Културни центар” Власеница
Тел: 065/687-296
Светосавска 99, 75440 Власеница
Email: jukcvlasenica@yahoo.com

Јавна установа Културни центар Власеница основана је 2016. године и тренутно броји четири запослена. Период од новембра 2016. па до данас обиљежен је изванредним ентузијазмом малог броја запослених радника. У оквиру Културног центра дјелује Инфо портал “Власеница 24”, који  представља својеврсни информативни водич кроз актуелна дешавања на oпштини Власеница.

Објекат располаже кино салом капацитета 365 мјеста, као и мањим салама у којима се реализује низ културних садржаја али и семинари, промоције, радионице и слично. ЈУ Културни центар Власеница активно учествује у напорима друштвене заједнице за квалитетним осмишљавањем слободног времена дјеце, младих и грађана, у непосредној сарадњи са другим друштвено политичким институцијама, школама, вртићем, невладиним и хуманитарним организацијама, медијима , пружајући могућност креативног стваралачког рада.
Оснивач установе је Општина Власеница.

 

ЈУ “Народна библиотека ” Власеница
Тел: 056/733-248
Светосавска 99, 75440 Власеница
Email: vlbiblioteka@yahoo.com
Радно вријеме: od 8:00 do 17:00

Јавна установа “Народна библиотека” Власеница, смјештена  у просторијама Културног центра, као установа од посебног интереса за општину Власеница, основана је 1959. године. Кроз своје фазе постојања пролазила је кроз разне организационе облике и називе.

Данас ова установа броји шест запослених и располаже богатим књижним фондом, који се сваке године обнавља, како ријетким домаћим и страним насловима, тако и школском лектиром и актуелним књижевним дјелима. Љубазно особље пружа помоћ љубитељима књиге у одабиру наслова и кроз различите активности настоји да допринесе повећању броја чланова.

Општина Власеница улаже значајна средства за обнављање књижног фонда и набавку савремене опреме за потребе рада ове установе.

Власеничка библиотека је отвореног типа, фондови су доступни читаоцима, a читаоница пружа веома угодан амбијент, погодан за одржавање књижевних вечери и других манифестација, како за дјецу тако и за одрасле.

СПКД „Просвјета“

Српско просвјетно и културно друштво  „Просвјета“, свјесно значаја културе и традиције у животу народа на овим просторима, покренуло је културни живот и постало његов главни носилац. Иницијатори, организатори и извођачи највећег броја културних дешавања, промотери нашег града, припремили су и поклонили на десетине приредби озбиљног, пригодног и забавног садржаја. Под окриљем „Просвјете“ дјелује фолклорна секција.

Чланови  фолклора  редовни су учесници републичких фестивала фолклора и младих фолклориста, одакле се враћају са титулама најбољих играча, играчица, дипломама за најбољу кореографију, пехаром побједника и понеком специјалном наградом стручног жирија. Учествују веома запажено и на смотрама фолклора у Србији, али и у иностранству.

На подручју општине Власеница дјелује девет спортских клубова и планинарско друштво, који егзистирају и раде у сврху спортског и такмичарског духа. У данашњем времену економске кризе, губљења здравих норми живота и опасних порока, бавити се спортом једини је начин склонити омладину са улице и пружити јој могућност здравог расуђивања, радних навика и формирања одговорности како би спремни кренули у животна искушења и обавезе. Управо из ових разлога Општина, у складу са својим могућностима, даје велику подршку спортским клубовима и њиховим активностима. Незанемарљива је бројка од 600 – 700  чланова, колико броје спортски клубови са подручја Власенице, а то су:

Фудбалски клуб „Власеница“, Кошаркашки клуб „10. август“, Бициклистички клуб “КПЛ” Власеница, Атлетски клуб „Власеница“, Џудо клуб „Власеница“, Карате клуб „Младост“, Теквандо клуб „Специјалац“, Скијашки клуб „Игришта“, Одбојкашки клуб “НЕТ” Власеница, Планинарско – еколошко друштво „ Ацер“.

У ОШ „Вук Караџић”  дјелују четири  спортске секције: кошаркашка, атлетска, фудбалска, рукометна.

Општина Власеница располаже са сљедећим уређеним спортским теренима:
– фудбалски стадион са уређеном атлетском стазом, помоћним тереном и    тереном за кошарку,
– фискултурна сала у СШЦ “Милорад Влачић” са тереном за кошарку и одбојку, те тереном (у дворишту) за рукомет и мали фудбал,
– спортски терени при подручним школама у Цикотској Ријеци, Мишарима и Горњем Залуковику,
– спортски терен у Доњем Залуковику,
– скијашки центар “Игришта”са три стазе (двије такмичарске и једна рекреативна) и “Јавор” пољана на којој се врши обука скијаша (у центру постоје СКИ лифтови – један велики и два мала).
Спортски терени који су у функцији на располагању су спортистима Власенице и посјетиоцима наше општине.