Home » Uncategorized @sr » Обиљежено 70 година рада МХЕ Горњи Залуковик

Обиљежено 70 година рада МХЕ Горњи Залуковик

Власеничани с поносом истичу како је једна од најстаријих хидроелектрана у Републици Српској и БиХ изграђена давне 1949. године баш на подручју ове општине, у Горњем Залуковику.
Седам деценија успјешног рада Мала хидроелектрана „Власеница“ обиљежила је, како то и доликује, уз присуство бројних званица.

Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да је власеничка мала хидроелектрана значајан субјекат у енергетском сектору и да се њен значај огледа не само у количини производње електричне енергије, већ у континуитету рада овог постројења.

„У вријеме када је грађена, осим домаће радне снаге и материјала, сва уграђена опрема је домаће производње, од фирме „Раде Kончар“ која је правила турбине које и данас раде. Мислим да је ово нешто што заиста заслужује пажњу и струке и науке да се позабави оваквим капацитетима. Оно што је данас посебно важно да кажемо, када већ славимо 70 година, а знајући да овакви или слични објекти имају животни вијек до 100 година, заиста је крајње вријеме да размишљамо како га продужити. Док будем на овој позицији, учинићу све да радимо идејна рјешења или пројекте да ова електрана настави да живи и послије 100 година“, рекао је Вишковић.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић рекао је да је ова хидроцентрала годинама била покретач привредног потенцијала овог краја.
„Наш циљ је да се то настави и у будућности. Као начелник сам поносан на све заједничке пројекте, а посебно на недавну изградњу два моста и сигурно је да ће у будућности оваквих инвестиција бити још“, истакао је Краљевић.

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић казао је да је Мала хидроелектрана у Горњем Залуковику вриједна пажње и зато што је у вријеме када је изграђена трасирала пут економског развоја регије Бирач, али и тадашње БиХ.

„За нас овај објекат значи нешто додатно, а то је да је он све ове године био својеврстан едукативни центар, кога су посјећивале бројне генерације ученика електротехничких школа које су овдје могле практично да спознају шта значе овакви објекти и како се у њима одвија процес производње електричне енергије. Овакав објекат показује да је будућност у изградњи малих електрана могућа“, казао је Ђокић.

Обиљежавању 70 година од изградње мале хидроелектране у Горњем Залуковику, поред званичника Владе Републике Српске, присуствовали су представници општине Власеница и „Електропривреде Републике Српске“.

Власеничани с поносом истичу како је једна од најстаријих хидроелектрана у Републици Српској и БиХ изграђена давне 1949. године баш на подручју ове општине, у Горњем Залуковику. Седам деценија успјешног рада Мала хидроелектрана "Власеница" обиљежила је, како то и доликује, уз присуство бројних званица. Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да је власеничка мала хидроелектрана значајан субјекат у енергетском сектору и да се њен значај огледа не само у количини производње електричне енергије, већ у континуитету рада овог постројења. "У вријеме када је грађена, осим домаће радне снаге и материјала, сва уграђена опрема је домаће производње, од фирме "Раде Kончар"…

Review Overview

User Rating: Be the first one !