Задње објављено
Home » Друштво » Oбиљежен Дан ослобођења Власенице

Oбиљежен Дан ослобођења Власенице

Дан ослобођења Власенице, 21. април, ове године је обиљежен скромно, уз поштовање свих прописаних мјера у циљу спрјечавањa појаве и ширења вируса корона.

Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница, са најближим сарадницима и представницима организација насталих из одбрамбено-отаџбинског рата, посјетио је  спомен-собу, гдје је положио цвијеће, а у храму Светих апостола Петра и Павла прислужио свијеће за све који су дали животе за Власеницу и Републику Српску.

„На данашњи дан, прије 28 година, Власеница је ослобођена и на тај начин је створена и формирана власт која се свих ратних година борила да се створи и обезбиједи живот наших грађана. Ово је дан који се не смије заборавити, па ни у условима какви су данас. То је, без сумње, најважнији дан у историји наше општине, када се морамо сјетити наших бораца, наших сабораца, свих оних који су дали животе за стварање нашег града, али и њихових породица“, истакао је начелник Краљевић.

Он је додао да се ове године планира и изградња централног спомен-обиљежја на главном власеничком тргу.

„Тренутно радимо документацију за једно велелепно обиљежје које ће остати генерацијама иза нас, да сјећа на славне дане и стварање Власенице. Обиљежавање Дана ослобођења, јесте и биће моја морална обавеза, али и обавеза свих нас, да славимо овај дан  и да учинимо све да помогнемо нашим борцима, нашим саборцима, да они остваре животне циљеве, колико је то могуће“, казао је начелник општине Власеница.

Миле Симанић, предсједник општинске Борачке организације, подсјетио је на 21.4.1992. године.

„Власеница није ослобођена из хира или неког другог баналног разлога. То је била неопходност и потреба, јер смо имали поуздана сазнања да је 21. априла била већ припремљена масовна ликвидација Срба у Власеници. Поучени искуствима из Другог свјетског рата, када су Срби овдје масовно страдали, ми смо предузели све да се то не понови“, рекао је Симанић.

На подручју ове локалне заједнице, током одбрамбено-отаџбинског рата,  страдало је преко три стотине бораца и цивила.

Дан ослобођења Власенице, 21. април, ове године је обиљежен скромно, уз поштовање свих прописаних мјера у циљу спрјечавањa појаве и ширења вируса корона. Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница, са најближим сарадницима и представницима организација насталих из одбрамбено-отаџбинског рата, посјетио је  спомен-собу, гдје је положио цвијеће, а у храму Светих апостола Петра и Павла прислужио свијеће за све који су дали животе за Власеницу и Републику Српску. „На данашњи дан, прије 28 година, Власеница је ослобођена и на тај начин је створена и формирана власт која се свих ратних година борила да се створи и обезбиједи живот наших грађана. Ово је…

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 1 гласови)