Home » Uncategorized @sr » Обиљежено 28 година од оснивања Јуришног одреда Власеница

Обиљежено 28 година од оснивања Јуришног одреда Власеница

Припадници Јуришног одреда Власеница обиљежили су данас 28 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске /ВРС/, која је 1992. године храбро стала у одбрану српских огњишта.

Обиљежавању су присуствовали ратни командант јединице Мирослав Краљевић, породице погинулих бораца, представници борачких организација Власенице и Шековића, те припадници некадашње Гарде из Шековића.

Ратни командант јединице Мирослав Краљевић рекао је да су ратни дани били судбоносни и тешки за српски народ, али да се група најхрабријих и најоданијих бораца окупила и стала на браник отаџбине да би сачували Републику Српску створену 9. јануара 1992. године.

Он је додао да је Јуришни одред имао више од 700 бораца, а животе је положило 35 бораца, које је назвао најчаснијим синовима Власенице и сусједних општина.

Краљевић је изјавио да је обавеза свих да се на овај дан окупљају и да погинуле борце никада не забораве.

„Обавеза је мене као команданта да окупљам своје јуришнике, да окупљам све наше грађане, све борце Војске Републике Српске, да не заборавимо оне који су дали животе и њихове породице“, рекао је Краљевић и додао да је битно да сви буду окупљени око Републике Српске.

Предсједник Борачке организације у Власеници Миле Симанић подсјетио је да је ова добровољачка јединица одликована Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске другог реда.

Он је напоменуо да овај дан обиљежавају под мотом „Достојни својих предака, а понос својих потомака“, јер се тако и осјећају.

„Мислимо да смо остварили тај циљ, да се преци неће постидјети наших дјела, а да ће потомци имати неку снагу из наших дјела која ће им бити потребна у раду, животу и стварању Републике Српске“, додао је Симанић.

Поводом обиљежавања 28 година од оснивања Јуришног одреда организована је посјета Спомен-соби погинулим припадницима ВРС, положено је цвијеће на Војничком гробљу, те служен парастос за погинуле борце у Цркви Светих апостола Петра и Павла.

 

 

 

Припадници Јуришног одреда Власеница обиљежили су данас 28 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске /ВРС/, која је 1992. године храбро стала у одбрану српских огњишта. Обиљежавању су присуствовали ратни командант јединице Мирослав Краљевић, породице погинулих бораца, представници борачких организација Власенице и Шековића, те припадници некадашње Гарде из Шековића. Ратни командант јединице Мирослав Краљевић рекао је да су ратни дани били судбоносни и тешки за српски народ, али да се група најхрабријих и најоданијих бораца окупила и стала на браник отаџбине да би сачували Републику Српску створену 9. јануара 1992. године. Он је додао да је Јуришни одред…

Review Overview

User Rating: Be the first one !