Home » Uncategorized @sr » Одржан састанак поводом рјешавања проблема тзв. Алпрових плацева

Одржан састанак поводом рјешавања проблема тзв. Алпрових плацева

Четрдесетак становника власеничког насеља Топлик, који су годинама уназад имали низ проблема због чињенице да су купили плацеве, а да су непокретности прометоване супротно законским прописима, на састанку са начелником Краљевићем, Александром Деурићем, помоћником директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и његовим сарадницима, и јавним правобраниоцем Владаном Пејановићем, упућени су које кораке треба да предузму како би плацеве могли укњижити.

Начелник Мирослав Краљевић је истакао да је пронађен модус да се ријеши овај велики проблем.

„Суштина свега је да људима изађемо у сусрет. Посљедњих неколико година сам често контактирао са руководставом Геодетске управе  Републике Српске и молио их да се нађе начин за рјешавање овог проблема.  У више наврата смо имали састанке са власницима плацева, индивидуалне и заједничке, а један од посљедњих је био у фебруару. Корона нас је мало успорила, али данас су се стекли услови да се састанемо и коначно смо  усагласили све кораке, шта ко треба да ради, и у најкраћем временском периоду биће укњижени плацеви директно на њих. Ово је, без сумње, један од највећих проблема који је био на нашој општини и захвалан сам Александру Деурићу и Геодетској управи и наравно, мојим сарадницима, Невени Ступар и свима осталим који су радили на рјешавању овог проблема“, навео је начелник општине Власеница.

   Александар Деурић, помоћник директора за оснивање катастра и Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Бања Лука, каже да су, на иницијативу начелника општине Власеница, активно кренули у рјешавање овог проблема.

„Одржали смо састанак са циљем ефикаснијег и економичнијег рјешавања спорних  имовинско-правних односа на земљишту на територији општине Власеница, конкретно рјешавање проблема додијељених грађевинских парцела од стране предузећа „Алпро“ Власеница. Ту смо имали један формално-правни проблем гдје је друштвено-правно лице додијелило педесетак плацева, а да нису били власници. У том периоду стварна и формално-правна надлежност је Скупштине општине Власеница да додјељује такве плацеве.  Ми смо изнашли закониту могућност да кроз поступак оснивања катастра на непокретности ти људи којима су  додијељени ти плацеви постану власници и упишу се у нову евиденцију, власничку евиденцију, а то је катастар непокретности. Ми знамо да је предуслов развоја и јединице локалне самоуправе тачна и ажурна евиденција о некретнинама. На иницијативу начелника Краљевића ми смо активно кренули у поступак оснивања катастра на непокретности на административној територији општине Власеница, а то значи да ће се грађани, без трошкова, уписати као носиоци права својине на некретнинама косе  су у фактичком њиховом посједу. То опет значи да ће грађани бити ослобођени дугих судских поступака што се тиче оставине, ријешиће спорне имовинско-правне односе на земљишту које је у њиховом посједу, а тиче се беглучког земљишта, узурпације, итд “, истакао је Деурић.

Састанак са становницима Топлика одржан је уз примјену свих прописаних мјера.

Четрдесетак становника власеничког насеља Топлик, који су годинама уназад имали низ проблема због чињенице да су купили плацеве, а да су непокретности прометоване супротно законским прописима, на састанку са начелником Краљевићем, Александром Деурићем, помоћником директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и његовим сарадницима, и јавним правобраниоцем Владаном Пејановићем, упућени су које кораке треба да предузму како би плацеве могли укњижити. Начелник Мирослав Краљевић је истакао да је пронађен модус да се ријеши овај велики проблем. „Суштина свега је да људима изађемо у сусрет. Посљедњих неколико година сам често контактирао са руководставом Геодетске управе  Републике Српске и молио их…

Review Overview

User Rating: Be the first one !