Задње објављено
Home » Uncategorized @sr » Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац посјетио општину Власеница

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац посјетио општину Власеница

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац данас је боравио у радној посјети општини Власеница гдје је са начелником општине Мирославом Краљевићем и његовим сарадницима разговарао о актуелној ситуацији у локалној заједници и о плановима за наредни период.

Кошарац је посјетио и пољопривредно газдинство Галиба Гагулића из Баћиног Брда, који се бави сточарством дуже од 15 година и дневно његове краве производе 175 литара млијека, а  након тога обишао је и компанију „Буком-пром“ у Тишчи, која се бави дрвопрерадом. Он је најавио да ће бити анализиран начин извоза обловине из БиХ како би што већа количина сировине остала домаћим дрвопрерађивачима, посебно онима који имају финалну производњу и пласирају производе на тржиште ЕУ.

„Са тог аспекта ћемо сигурно, у сарадњи са привредним коморама, у наредним данима, креирати одређене политике“, рекао је Кошарац, истичући да је веома важно да на овом подручју постоје организоване компаније које више од 90 одсто својих производа извозе у земље ЕУ, као што то чини „Буком-пром“.

„То је охрабрење за локалну заједницу с обзиром на чињеницу да је ова компанија и социјално-друштвено одговорна. Треба напоменути да у вријеме пандемије вируса корона ниједан радник није био отпуштен и да постоје развојни планови како би се запослио што је могуће већи број људи, што је данас веома значајно“, рекао је Kошарац.

Он је додао да у овом случају може бити једино проблем недостатак базе, односно сировине.

„Са тог аспекта су и мјере које је најавио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, у комуникацији са мном и привредним коморама. Анализираћемо начин извоза обловине из БиХ, јер сматрам да што већи број количине сировине треба да остане нашим дрвопрерађивачима, поготово оним који имају финалну производњу, као што је ова компанија `Буком-пром`“, рекао је Kошарац.

Он је додао да је важно да овакве компаније имају стабилну политику снабдијевања сировином у оним количинама које су њима неопходне за производњу и уговоре које имају са иностраним партнерима, јер то је, како каже, процес који је незаустављив с обзиром на чињеницу да је ријеч о пласману производа на тржиште земаља ЕУ.

Начелник општине Власеница Мирослав Kраљевић рекао је да је компанија „Буком-пром“ једна од најуспјешнијих на подручју ове локалне заједнице и да запошљава у просјеку око 100-150 радника.

„Чињеница је да је ово извозно предузеће и као такво заслужује сваку пажњу. Осим тога, чињеница је да ова компанија није отпуштала раднике и да је у протеклом периоду, без обзира на пандемију, одрадила свој дио посла. Њихови купци који су углавном из Њемачке и Западне Европе апсолутно им вјерују“, рекао је Kраљевић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац данас је боравио у радној посјети општини Власеница гдје је са начелником општине Мирославом Краљевићем и његовим сарадницима разговарао о актуелној ситуацији у локалној заједници и о плановима за наредни период. Кошарац је посјетио и пољопривредно газдинство Галиба Гагулића из Баћиног Брда, који се бави сточарством дуже од 15 година и дневно његове краве производе 175 литара млијека, а  након тога обишао је и компанију "Буком-пром" у Тишчи, која се бави дрвопрерадом. Он је најавио да ће бити анализиран начин извоза обловине из БиХ како би што већа количина…

Review Overview

User Rating: Be the first one !