Home » Друштво » Власенички просвјетари добитници Светосавске награде

Власенички просвјетари добитници Светосавске награде

Наставник ликовне културе у Основној школи „Вук Караџић“ у Власеници Његош Арнаут и професор географије у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ Драган Илић добитници су Светосавске награде, коју додјељује Министарство просвјете и културе Републике Српске за постигнуте изузетне резултате у области основног васпитања и образовања ученика и дјеце у школској 2019/2020. години.
Његош Арнаут је рођен на Палама, а Примијењену умјетност је завршио у Сарајеву. У просвјети ради 38 година, колико има и сликарског стажа. Успјешан је иконописац. До 1992. године је радио у Турбету код Травника, а затим је 1994. једну школску годину радио у Милићима. Од 1995. године до данас ради у Основној школи у Власеници.

„Почаствован сам овом наградом, помало изненађен и захвалан директору школе Данки Милић Кезуновић и управи што су баш мене номиновали за Светосавску награду. Нисам то очекивао јер мали број људи буде награђен, а ја сам у тој плејади. Наша Република Српска је велика, много је заслужних просвјетних радника, ово је за мене награда од посебног значаја“, изјавио је Срни Арнаут.

Арнаут води ликовну секцију чији чланови су остварили запажене резултате на многобројним такмичењима у Републици Српској, региону и свијету.

„Не бих желио да се хвалим, више бих волио да то уради неко други, али што се тиче мог рада и труда резултати су показатељ. Дјеца препознају мој начин рада и колико ја желим да пренесем знање на њих, па један број који успије да прихвати то, даје и резултате. Могу се похвалити да имам пет-шест свршених студената ликовне академије, међу којима је мој син, али и то је успјех с обзиром на то да се на ликовну академију пријави и буде примљен мали број студената“, каже Арнаут.

Он је рекао да би његов рад у ликовној секцији био узалудан да нема талентоване дјеце која воле да уче и раде.

„Увијек постоји већи или мањи број чланова секције, а посебно је тешко било протекле године, знамо како се одвијала настава, не само у нашој, већ и у свим школама у Републици Српској и шире, тако да је био угрожен и рад секција, не само ликовне“, навео је Арнаут.

Од 1995. године Његошу Арнауту пријатељи из Србије и Македоније слали су информације о конкурсима за одржавање ликовних манифестација.

„Признајем да сам у ратном периоду погубио све конце и нисам био информисан гдје се било шта догађа, а што је везано за ликовну умјетност и културу, а онда сам уз помоћ контаката ступио у везу са мојим пријатељима и тако је почело од Новог Сада, преко Београда и културних и дјечијих центара, Скопља и Битоља у Сјеверној Македонији, Варшаве у Пољској, гдје смо добили и позив од амбасадора БиХ да награђени ученици и ја будемо његови гости седам дана. Међутим, за нас је то био већи залогај и то, нажалост, нисмо могли да прихватимо“, рекао је Арнаут.

Радови ликовњака стизали су и до Словеније у Цеље и Ајдовшчину, те Румунију, па до Нове Загоре и Софије у Бугарској. Признања су добијали чак из Токија, а нису изостале ни Кина и Индија.

Арнаут је навео да су чланови ликовне секције прошле године добили прву награду на конкурсу за Дан Републике.

„Увијек смо били у врху, држали прво друго или треће мјесто, некада се дешавало да и не остваримо неке битније резултате, не треба очекивати да сваке године будемо у врху. У протеклих неколико година, не могу свега ни да се сјетим, али било је до 50 награђених ученика. Неко добије једну, неко више награда са различитих мјеста“, каже Арнаут.

Он је поменуо Сару Мекић, ученицу која је изузетно талентована и много ради – од електронских цртежа до анимација.

„Сара је на конкурсу за Дан Републике добила прву награду, имали смо велику част да нас угости предсједник Владе Републике Српске, заједно са осталим награђеним ученицима, гдје је Сара добила лаптоп као награду“, истакао је Арнаут.

У Ајдовшчини, у Словенији, награде су освојили ученици Анђела Кекић, Ивона Сладоје, Магладена Томић, Софија Вуковић, Сара Мекић, Милијана Милошевић и Мија Максимовић.

„На Међународном ликовном конкурсу Лидице у Чешкој 2017. године најуспјешнији су били Срђан Плакаловић и Сергеј Ђурић, којима је награде уручила замјеник амбасадора Чешке у БиХ Клара Кадлецова“, навео је Арнаут.

Међу награђеним члановима ликовне секције су и Ања Јањушевић, Тијана Вуковић, Николина Поповић и Нешо Ристановић.

Чланови ликовне секције Основне школе „Вук Караџић“ из Власенице прошле године су освојили награду на ликовно-литерарном конкурсу, који сваке године организују Министарство Републике Српске и Педагошки завод, а који је посвећен Дану Републике Српске.

Његош Арнаут је рекао да их је награда изненадила и учинила срећним, посебно што је Власеница била домаћин те манифестације, која је одржана у Средњошколском центру „Милорад Влачић“.

Директор Основне школе „Вук Караџић“ из Власенице Данка Милић Кезуновић за Срну је изјавила да је поносна што је у њиховим редовима изузетан педагог какав је Арнаут и да је ова награда плод његовог дугогодишњег рада.

„О Његошевом успјеху говоре многобројне награде и признања која је освајао са нашим ученицима у протеклим годинама. Награда иде у праве руке и ја сам због тога веома срећна“, рекла је Кезуновићева.

На листи добитника Светосавске повеље је и професор географије у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ у Власеници Драган Илић, чији су ученици остварили запажене резултате на регионалним и балканским смотрама знања.

Међу многобројним наградама су злато и бронза на Географској олимпијади Средње, Јужне и Југоисточне Европе, која је одржана у Београду. Млади географи су, захваљујући професору Илићу, стигли и до Свјетске географске олимпијаде у Хонг Конгу.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, добитницима ће бити уручена 28. јануара.

Наставник ликовне културе у Основној школи "Вук Караџић" у Власеници Његош Арнаут и професор географије у Средњошколском центру "Милорад Влачић" Драган Илић добитници су Светосавске награде, коју додјељује Министарство просвјете и културе Републике Српске за постигнуте изузетне резултате у области основног васпитања и образовања ученика и дјеце у школској 2019/2020. години. Његош Арнаут је рођен на Палама, а Примијењену умјетност је завршио у Сарајеву. У просвјети ради 38 година, колико има и сликарског стажа. Успјешан је иконописац. До 1992. године је радио у Турбету код Травника, а затим је 1994. једну школску годину радио у Милићима. Од 1995. године до…

Review Overview

User Rating: Be the first one !