Home » Uncategorized @sr » НАСТАВЉЕНЕ АКТИВНОСТИ НА ИЗРАДИ НОВЕ ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ

НАСТАВЉЕНЕ АКТИВНОСТИ НА ИЗРАДИ НОВЕ ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ

Власеница је једна од општина у којима се озбиљно ради на изради локалне омладинске политике како би се идентификовале потребе младих  и нашли најбољи начини за подршку у њиховој реализацији.  С тим у вези, формиран је Координациони тим и радне групе чији је задатак да се овај документ што квалитетније уради, али и да се крене са његовим провођењем.

У сарадњи са Институтом за развој младих КУЛТ, који  је провео истраживање о положају и потребама младих на подручју општине Власеница, одржан је и други радни састанак на коме се радило на идентификацији најважнијих ставки за израду овог документа.

„Кроз дијалог са младима покушавали смо утврдити како они гледају на живот у Власеници, шта сматрају приоритетним проблемима и каква рјешења млади нуде. Осим чланова Координационог тима, са младима су мишљења размијенили и представници различитих институција и различитих струка. Ми ћемо до краја јула завршити истраживање које смо почели и даћемо га на располагање Општини Власеница, како бисмо заједно креирали Омладинску политику, мјере и понудили рјешења за младе у Власеници, за наредних пет година. У истраживању је учествовало око 350 младих , старости између 15 и 30 година, из градског и руралног подручја, а питања су се односила на образовање и науку, рад, запошљавање и предузетништво, социјалну бригу, здравствену заштиту, културу и спорт, активизам и  учешће, волонтирање, мобилност и миграције, сигурност, као и младе у ковид пандемији“, каже Катарина Вучковић из Института за развој младих КУЛТ.

Она објашњава и који су наредни кораци.

„Након што се изради овај документ, нацрт ће бити достављен Скупштини, проћи процедуру и јавне расправе, како би и и грађани Власенице могли дати своје приједлоге, и након што буде усвојен,  надам се, успјешно бити реализован у наредних пет година. Оно што је важно да ће овај документ бити у складу са новом омладинском политиком Републике Српске и на тај начин ће и општина Власеница пратити трендове које Српска поставља према младима, односно давати мјере  и понудити рјешења на локалу, за младе, за стварне и реалне проблеме које за њих треба да рјешавамо“, наводи Вучковићева.

Ивана Мајсторовић је прошла обуку коју је КУЛТ организовао за службенике за младе и координира радом Координационог тијела и радних група.

„Израда омладинске политике је веома важан корак ка бољем положају младих на територији наше локалне заједнице. Веома је важно истаћи да нам Институт за развој младих КУЛТ пружа одличну подршку у изради овог стратешког документа који је важан за провођење свих пројеката које Општина планира да проведе. Наравно, важна нам је и подршка начелника Краљевића који помаже наш радни дио и рад на терену, као и осталих институција. Сигурна сам да ће израда омладинске политике допринијети што бољем положају младих и  њиховом останку у Власеници“, каже службеница у Општинској управи Ивана Мајсторовић.

Израда локалне омладинске политике проводи се захваљујући подршци програма BHRI коју проводи Међународна организација за младе IOM, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој USAID.