Home » Uncategorized @sr » Научни скуп – Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске

Научни скуп – Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске

Поводом 30 година од стварања Републике Српске и оснивања Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитет у Источном Сарајеву под покровитељством Града Источно Сарајево, организује НАУЧНИ СКУП – УЛОГА И ЗНАЧАЈ СРПСКОГ САРАЈЕВА У СТВАРАЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, који ће се одржати 15. и 16. септембра 2022. године.

Циљ научног скупа је да се научним чињеницама освијетли политички, културни, научни и просвјетни значај Срба у Сарајеву кроз вијекове, а посебно улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву као и друге важне теме.

Ријетке су високошколске образовне установе на овом простору које се могу похвалити јубилејом 140 година образовања и 30 година рада у Републици Српској. Универзитет у Источном Сарајеву баштини традицију једне од првих високошколских установа у Босни и Херцеговини, Српске православне богословије у Сарајеву, која је основана 1882. године, као прва српска висока школа у Босни и Херцеговни. Богословија у Сарајеву представља нуклеус Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву, под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске. На истој сједници, Народна скупштина Републике Српске усвојила је препоруку Владе, да се приликом доношења одлуке о мрежи високошколских установа води рачуна о дисперзији факултета, да се не лоцирају у једном центру, већ да се оснивају и у другим градовима источног дијела Републике Српске, тамо гдје ратни услови дозвољавају. То је модел по којем је и данас организован Универзитет у Источном Сарајеву, чије се чланице налазе у десет градова источног дијела Републике Српске, од Требиња до Добоја.

Више информација можете видјети на ЛИНКУ.