Home » Uncategorized @sr » Основан Регионални савјет за образовање регије Зворник

Основан Регионални савјет за образовање регије Зворник

Дана, 12.04.2022. године у граду Зворнику одржана је сједница на којој је основан Регионални савјет за образовање регије Зворник. За предсједника савјета изабран је градоначелник Зворника Зоран Стевановић. Потпредсједници су, начелници општина Власенице и Сребренице, Мирослав Краљевић и Младен Грујичић, секретар савјета је начелник општине Милићи, Марко Савић.

Начелник Краљевић у свом обраћању се захвалио градоначелнику Стевановићу и свима који су покренули иницијативу за формирање оваквог тијела што ће, како је оцијенио, омогућити да се дође у саму срж образовања на овом подручју.
„Мислим да је ово битна тематика за наше друштво и крајње је вријеме било да се спустимо до привредника, у саме школе, дођемо до родитеља, до ученика, да видимо шта су то стварне потребе наших локалних заједница. Од овога очекујем пуно, а имаћемо конкретну причу када усагласимо, сви са регије, који су нам потребни кадрови, у ком правцу да идемо, шта се тражи на тржишту, шта је потребно да ми опстанемо и останемо на овом простору. Неопходно је да се што више труда уложи у овом правцу,  и то сваки појединац који је био присутан данас и као друштво у цјелини, да дођемо до конкретних занимања  и стварних потреба.  Морамо се уклапати и у свјетско тржиште и у оно шта су свјетске потребе.“
Дарко Стефановић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Зворника, рекао је да је иницијатива за формирање регионалних савјета за образовање потекла од Уније удружења послодаваца Републике Српске уз подршку Министарства просвјете и културе и Педагошког завода Републике Српске.
„Регионални савјет за образовање имаће три главна циља, а то су дефинисање уписне политике, промоција дефицитарних занимања и прилагођавање образовних профила тржишту рада, а данас је начињен први корак на том путу.“
Оснивачкој сједници присуствовали су градоначелник Зворника, начелници општина Власеница, Милићи, Братунац, Сребреница, Осмаци и Шековићи, директори свих средњих школа, предсједник Актива директора основних школа и представници привредника, као и Завода за запошљавање – Филијала Зворник, који су и чланови Регионалног савјета за образовање.