Задње објављено
Home » Uncategorized @sr » Информативна сесија посвећена енергетској ефикасности

Информативна сесија посвећена енергетској ефикасности

Са задовољством Вас позивамо на информативну сесију посвећену енергетској ефикасности у стамбеном сектору, која ће се одржати 28.11.2023. у 13:00 h, у сали за састанке Скупштине општине Власеница, у сaрадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини у оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“ (Residential), који финансира Шведска.

Наша општина се поносно убраја међу 36 јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини које су потписале Споразум градоначелника за климу и енергију, као и усвојиле Акционе планове одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским променама (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP ). Овај стратешки документ поставља темеље за мјере које је потребно предузети како бисмо ублажили и прилагодили се климатским промјенама, с циљем смањења емисија стакленичких гасова за 40% до 2030. године. Једна од утврђених мјера је смањење потрошње енергије, употребом обновљивих извора и/или енергетском ефикасношћу.

С обзиром на то да је стамбени сектор један од највећих потрошача енергије, пројекат Residential ће до краја ове године израдити детаљне студије енергетске ефикасности и финансијске механизме за свих 36 SECAP општина/градова, које ће пружити увид у стање стамбеног сектора и идентификацију потенцијалних побољшања у овим локалним јединицама.

На инфо сесији ће бити представљени резултати студија заједно с финансијским механизмима развијеним за нашу општину/град унутар овог пројекта. Циљ нам је заједно створити повољне оквире за инвестиције у енергетску ефикасност стамбених објеката. Такође ћемо истаћи бројне предности енергетске ефикасности, како за домаћинства, тако и за заједницу у цјелини, укључујући очување околине, побољшање здравља, смањење потрошње енергије, остваривање уштеда и отварање зелених радних мјеста.

Позивамо све грађане/ке, као и друге заинтересоване, укључујући представнике заједница етажних власника и пружаоце услуга, да искористе ову прилику и својим присуством допринесу обликовању будућих активности и приоритета за изградњу одрживијег стамбеног сектора.