Home » Uncategorized @sr » Премијер Радован Вишковић посјетио општину Власеница

Премијер Радован Вишковић посјетио општину Власеница

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је посјетио општину Власеница, гдје је разговарао са начелником општине Мирославом Краљевићем и члановима Привредног савјета ове општине. Састанку су присуствовали министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић. Премијер Вишковић изјавио је да је ово био један успјешан и конструктиван састанак.

Вишковић је истакао да је обавеза Владе Републике Српске да помогне привредне субјекте и локалну заједницу.
„Разговарали смо о рјешавању проблема везаних за Закон о раду, Фонду ПИО, пореској политици,  подстицајима за пољопривреду. Дали смо појашњења шта Влада треба да уради. Тема је била и високошколска установа у Власеници. Жеља локалних привредника, локалне заједнице и регије Бирач  је да се овдје, поред смјера шумарства, реализује смјер двропрераде. То је веома битно, јер на овој регији највећи број привредних субјеката бави се дрвопрерадом и запошљавају значајан број људи.  Фали им стручна радна снага која би и даље развијала финализацију дрвопрераде. Ја сам узео обавезу на себе да замолим да се та процедура убрза и да се на неки начин већ од сљедеће школске године у Власеници може уписивати смјер дрвопрерађивачи. Представници овог сектора жалили су се око расподјеле дрвних сортимената, мањка сировине, поштовања њихових уговора, то је Влада препознала. То није проблем само Власенице, него и неких других и Влада ће то питање пратити на адекватан начин и тражићемо од ЈПШ „Шуме Републике Српске“ да се уговори, прије свега поштују“, изјавио је премијер Вишковић.

На састанку се говорило и о  питањима из области електропривреде, инфраструктуном опремању идустријских зона, ревитализацији Ски центра“Игришта“ и СРЦ „Језеро“, те другим темама.

Посебна пажња посвећена је функционисању локалног Дома здравља. Закључено је да Дом здравља има одређени број радника који су стекли услове за пензионисање, али нема довољна финансијска средства потребна да уплати доприносе за те људе како би они остварили своју пензију. Премијер Вишковић је рекао да су прихватили да то уради Влада, односно ресорно министарство, да обезбиједе новац за пензионисање радника, што ће Дом здравља у неком наредном периоду довести на позитивну нулу.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је са премијером и ресорним министрима разговарао о комплетној проблематици општине Власеница, истичући да премијер, који потиче са ових простора, најбоље разумије ситуацију. Начелник Краљевић истакао је да је кључно питање рјешавање проблема расељавања становништва.

„Tо је широк појам, све теме су везане управо за ово почевши од инФраструктуре, водовода, струје, па питање Дома здравља, питање предузећа, да кроз разне олакшице помогнемо људима до најудаљенијих села, да остану на својим имањима, у својим кућама. Ја вјерујем премијеру, вјерујем институцијама Републике Српске, као и господину Додику, свима онима који стоје иза општине Власеница и цијелог овог нашег простора. Само је циљ да останемо и опстанемо на овим просторима“, изјавио је начелник Краљевић.

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић рекао је новинарима да су се на данашњем састанку дотакли свих тема које се тичу финансијске стабилизацијије здравствених установа.

„Управо смо дефинисали одређене мјере које би Дом здравља као такав требао да предузме у наредном периоду, као и активности које ће Влада предузети како би помогла Дому здравља да финансијски стабилизује своје пословање у наредном периоду“, изјавио је министар Шеранић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је посјетио општину Власеница, гдје је разговарао са начелником општине Мирославом Краљевићем и члановима Привредног савјета ове општине. Састанку су присуствовали министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић. Премијер Вишковић изјавио је да је ово био један успјешан и конструктиван састанак. Вишковић је истакао да је обавеза Владе Републике Српске да помогне привредне субјекте и локалну заједницу. „Разговарали смо о рјешавању проблема везаних за Закон о раду, Фонду ПИО, пореској политици,  подстицајима за пољопривреду. Дали смо појашњења шта Влада треба да уради. Тема је била…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 гласови)