Home » Uncategorized @sr » У Власеници одржани Гастро сусрети Републике Српске

У Власеници одржани Гастро сусрети Републике Српске

Општина Власеница и Туристичка организација Републике Српске данас су у Власеници организовали манифестацију „Гастро сусрети Републике Српске – Власеница 2020“, на којој је кулинарске специјалитете представило 30 излагача из Српске и Србије.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да истраживања показују да ће туриста који дође у једну земљу да се одрекне моного чега, али да се нико не одриче хране.

„Сви желе да пробају нешто што је аутентично и аутохтоно у земљи у коју долазе. То је оно што су наши излагачи понудили овдје, а наш задатак је да организујемо едукације. Циљ је да домаћи гастро-производи стигну у овдашње ресторане, да то буде по принципу – од њиве до трпезе, гдје би произвођачи могли да зарађују много више него сада“, истакла је Јовановићева.

Младен Поповић, народни посланик из Власенице, рекао је да се ова манифестација, као и традиционални власенички јесењи Сајам пољопривреде и привреде организују с циљем јачања туристичких капацитета ове општине.

„Намјера нам је била да заједно са Туристичком организацијом Републике Српске данас у Власеници јавности представимо производе који могу да буду предмет гастро понуде на регионалном туристичком тржшту“, навео је Поповић.

Јелена Ружић из Женског удружења колубарског округа „Жуко“ из Лазаревца рекла је да удружење у оквиру пројекта „Економско оснаживање жена у пољопривреди“ подржава 122 пољопривреднице са подручја Kолубарског округа.
„Данас излажемо њихове производе. Жеља им је да остваре дубљу сарадњу са општинама у Републици Српској“, истакла је Ружићева.

Предсједница Удружења жена „Подриње“ из Власенице Десанка Николић рекла је да је на сусретима присутно двадесетак чланица, које су припремиле богат избор домаћих јела, углавном припремљених од органских намирница које су жене произвеле на својим имањима.

У окиру данашњих сусрета организована су и стручна предавања о могућностима боље валоризације гастро-специјалитета у туристичкој понуди регије и Републике Српске, а тема професора Предрага Тошића била је „Славска јела као потенцијал гастро- туризма Српске“.

Доктор Александар Ђурић говорио је о гастро-туризму као великој развојној шанси Републике Српске и БиХ, имајући у виду да су ови простори богати квалитетном рецептуром, која се преноси са кољена на кољено.

 

На данашњој манифестацији организована је дегустација и оцјењивање домаћих ракија од шљиве.

Најбољом ракијом проглашена је шљивовица Дејана Ђурђевића из Лазаревца, друго мјесто освојила је ракија Војина Ђурића из села Бетањ, код Власенице, а треће ракија породице Шулић из Шековића.

У конкуренцији је било 20 узорака, а оцјењивани су боја, бистрина, типичност и укус ракије.

 

 

Општина Власеница и Туристичка организација Републике Српске данас су у Власеници организовали манифестацију "Гастро сусрети Републике Српске - Власеница 2020", на којој је кулинарске специјалитете представило 30 излагача из Српске и Србије. Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да истраживања показују да ће туриста који дође у једну земљу да се одрекне моного чега, али да се нико не одриче хране. "Сви желе да пробају нешто што је аутентично и аутохтоно у земљи у коју долазе. То је оно што су наши излагачи понудили овдје, а наш задатак је да организујемо едукације. Циљ је да домаћи гастро-производи…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 гласови)