Home » Uncategorized @sr » Извршена примопредаја кључева са корисницима Програма за опоравак од поплава у општини Власеница

Извршена примопредаја кључева са корисницима Програма за опоравак од поплава у општини Власеница

Три породице из Власенице, чији домови су уништени у поплавама 2014. године, данас су примиле кључеве нових кућа изграђених кроз Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање, који финансирају Европска унија и Влада Републике Српске.

Поред стамбеног збрињавања ове три породице, завршена је санација још једне стамбене јединице оштећене 2014. године у Власеници, како би се и у њој стекли услови за становање.

Кључеве новоизграђених кућа породицама су уручили Жил Ребате, шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру у Делегацији ЕУ у БиХ и Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница.
“Током протеклих година Европска унија је пружала и наставља пружати континуирану подршку заједницама како би се опоравиле од посљедица поплава и клизишта 2014. године. Исто то чинимо и сада, као одговор на посљедице пандемије COVID-19, а све да би се сачували људски животи и радна мјеста”, казао је Жил Ребате, шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру у Делегацији ЕУ у БиХ.

Начелник општине Мирослав Краљевић је истакао да му је била част што је овај пројекат данас успјешно приведен крају, рекавши да се само на овакав начин, удруженим снагама, може доћи до значајних резултата, уз наду да ће се успјешна сарадња наставити и у наредном периоду, на добробит грађана.

Након уручења кључева уприличен је и обилазак једне од новоизграђених кућа на подручју општине Власеница, у којој станује петoчлана породица Слијепчевић.
“Мојој породици је ова помоћ од неизмјерног значаја. Самостално никада не бисмо могли направити нову кућу”, казала је Слободанка Слијепчевић.

Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање представља наставак напора Европске уније на ублажавању посљедица катастрофалних поплава из 2014. године. Програм, започет у септембру 2017. године, има за циљ да стамбено збрине и економски оснажи најугроженије породице чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима. Вриједност Програма је 15 милиона еура, а финансира га Европска унија у износу од 12.5 милиона еура, у сарадњи са Владом Федерације Босне и Херцеговине, Владом Републике Српске, Владом Зеничко-добојског кантона, UNDP у БиХ и локалним властима. Програм имплементира UNDP у БиХ заједно са Међународном организацијом за миграције (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) и партнерским општинама и градовима. Програм се имплементира у 44 општине/града у оба ентитета БиХ.

Три породице из Власенице, чији домови су уништени у поплавама 2014. године, данас су примиле кључеве нових кућа изграђених кроз Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање, који финансирају Европска унија и Влада Републике Српске. Поред стамбеног збрињавања ове три породице, завршена је санација још једне стамбене јединице оштећене 2014. године у Власеници, како би се и у њој стекли услови за становање. Кључеве новоизграђених кућа породицама су уручили Жил Ребате, шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру у Делегацији ЕУ у БиХ и Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница. “Током протеклих година Европска унија је пружала…

Review Overview

User Rating: Be the first one !