Home » Uncategorized @sr » Власеница обиљежила Дан Републике

Власеница обиљежила Дан Републике

Текст: Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

„Ми морамо чувати оно што је наше, а то је Република Српска“ – поручио је начелник Власенице са Борачког гробља у Власеници, гдје је поводом Дана Републике, 9. јануара, положио цвијеће и прислужио свијеће свим српским борцима који су живот дали за Српску.

„Ово је један од најбитнијих и најзначајнијих датума у историји српског народа, јер је 9. јануара 1992. основана држава која ће бити темељ и чувати српски народ са ове стране Дрине. Нажалост, слиједио је и сукоб који српски народ није желио. Наоружавање мањих група на ширем простору БиХ и пријетње Србима,  убиство српског свата, напад зелених беретки на колоне ЈНА у Тузли и Сарајеву  утицао је на то да српски народ није имао другог избора него да се организује и да се брани. Били смо принуђени да бранимо свој народ и себе и да не дозволимо да се понове злочини почињени у Другом свјетском рату. И ја сам био један од бораца који је само бранио свој народ,“ истакао је начелник Мирослав Краљевић.

Он је додао да Срби морају бити јединствени и сложни.

„Кад год смо заједно били, увијек смо били побједници. Ово су тешка времена и ми морамо бити сложни. Без обзира на политичку припадност, морамо бити јединствени у очувању Републике Српске. Не смијемо заборавити српске жртве, српске борце: све оне који почивају на бројним гробљима, све борце инвалиде и све борце који су преживјели ратне страхоте и њихове породице. Док год будем начелник, трудићу се да их помажем и бринем о њима колико је то у мојој могућности“, изричит је начелник Власенице.

Онима који су дошли да одају почаст погинулим српским борцима, обратио се и предсједник Општинске Борачке организације Миле Симанић.

„Ово је за нас веома важан датум јер смо те 1992. године показали да нико не може у наше име  одлучивати гдје ћемо и како ћемо живјети. Слободу смо платили са много жртава и погибија и зато овај дан морамо увијек достојанствено обиљежавати. Девети јануар је за нас  дан живота и дан будућности и то морамо показати свима који покушавају да га оспоре  али и пренијети онима који нас насљеђују да треба да наставе да прослављају дан слободе српског народа“, казао је Симанић.

Радомирка Дувњак, супруга погинулог борца, била је дио делегације организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

„Драго ми је што настављамо традицију обиљежавања дана стварања Републике Српске. За нас, породице жртава рата,  је овај дан веома битан, као и било које друго обиљежавање,  јер се и тада сјећамо наших погинулих чији су животи уграђени у темеље Српске. Ипак, огорчени смо што за српске жртве нико не одговара, што се наше жртве не поштују. Чињеница да су наши највише страдали на почетку рата говори да смо ми, Срби, најмање жељели и били припремљени за  ратне сукобе, него да смо жељели мир“, јасна је Дувњак.

Миленко Мишић, предсједник Удружења ратних војних инвалида, истиче да је важно да се подсјетимо шта се десило прије 29 година.

„Оно што су наши политички представници створили 1992. године ми смо, српски народ и борци, бранили четири године и одбранили и створили претпоставку за добар живот на простору који се зове Република Српска. Овај дан је веома важан за све, као и за нас ратне-војне инвалиде којих има много, а који нисмо жалили дати ни своје животе да бисмо створили за своју дјецу и генерације које долазе мјесто на коме ће моћи слободно да живе“, сматра Мишић.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.

 

 

Текст: Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24 „Ми морамо чувати оно што је наше, а то је Република Српска“ – поручио је начелник Власенице са Борачког гробља у Власеници, гдје је поводом Дана Републике, 9. јануара, положио цвијеће и прислужио свијеће свим српским борцима који су живот дали за Српску. „Ово је један од најбитнијих и најзначајнијих датума у историји српског народа, јер је 9. јануара 1992. основана држава која ће бити темељ и чувати српски народ са ове стране Дрине. Нажалост, слиједио је и сукоб који српски народ није желио. Наоружавање мањих група на ширем простору БиХ и…

Review Overview

User Rating: 4.65 ( 1 гласови)