Home » Uncategorized @sr » Обиљежено 29 година од оснивања Јуришног одреда Власеница

Обиљежено 29 година од оснивања Јуришног одреда Власеница

Припадници Јуришног одреда Власеница обиљежили су  29 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске /ВРС/, која је 1992. године храбро стала у одбрану српских огњишта.

Обиљежавању су присуствовали ратни командант јединице Мирослав Краљевић, породице погинулих бораца, представници борачких организација Власенице и Шековића, те припадници некадашње Гарде из Шековића.

“Оно што је красило Јуришни одред је било јединство, слога, јунаштво изнад свега, јединице која је била понос свих нас у Власеници и широј регији. Борци који су чинили Јуришни одред нису били само из Власенице, већ и шире регије – Милића, Шековића, Братунца, Сребренице, Зворника и из других општина – Лакташа, Бањалуке и одређених градова из Србије. То је био скуп храбрих, добрих, великих патриота, великих бораца који су били спремни дати  живот за српски народ, за отаџбину, за Републику Српску. Ишли су напријед храбро, слиједивши моју команду која је увијек била:”За мном!” и на тај начин смо остварили све зацртане циљеве, а они су били да сачувамо српски живаљ на сваком кораку наше земље, да сачувамо Републику Српску”, прича некадашњи командант Јуришног одреда, који и данас, као и тих тешких деведесетих година, часно, честито и одговорно, сада као начелник општине, стоји испред својих бораца.

Предсједник општинске Борачке организације Миле Симанић рекао је да су Јуришници дјелима доказивали да им је сваки српски живот био важнији од њиховог.

“Кроз Јуришни одред је прошло 710 бораца, а у различитим периодима јединица је бројала од 130 до 160 војника. У том периоду погинуло је 18 Јуришника, а много их је страдало у другим јединицама. Веома је битна ствар помињати погинуле борце, али и оне који су умрли послије рата, јер док их помињемо и за њих се молимо, они су за нас живи. Из године у годину, све  је мање нас из Јуришног одреда, и данас бих посебно поменуо првог команданта Милорада Мишу Пелемиша, који је преминуо у априлу. Веома је битно да му одамо почаст и признање за његов допринос и рад на стварању јединице и заслуге у одбрамбено-отаџбинском рату.  Наш задатак је био да се изборимо да ослободимо и сачувамо српску земљу и створимо Републику Српску. Сад нам остаје, у наредном периоду, да се без пушке боримо за очување Српске”, казао је Симанић.

Окупљење своје јединице  не пропушта ни посланик у Народној скупштини Републике Српске Младен Поповић, који је као борац Јуришног одреда тешко рањен.

“Свако од нас има посебну емоцију када се присјети ратног пута Јуришног одреда и свих ратишта на којима се борио. Овај  дан је само једна од прилика да се сјетимо и свих наших сабораца који су дали животе за Републику Српску и свих других који су учествовали у ратном путу јединице. Јуришни одред је био нада и  искра у коју је вјеровао народ у нашој општини, да ће одбранити наша вијековна огњишта”, јасан је посланик Поповић.