Home » Uncategorized @sr » Власенички пољопривредници преузели механизацију

Власенички пољопривредници преузели механизацију

Једанаест пољопривредних произвођача са подручја општине Власеница данас је преузело пољопривредну опрему и механизацију која им је обезбијеђена у склопу пројекта „Подршка социо-економскoj стабилности западног Балкана 2019-2020″.
Овај пројекат који финансира Влада СР Њемачке, заједно реализују Општина Власеница и њемачка невладина организација “ХЕЛП”.

Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој у Општини Власеница, каже да је ово наставак активности на реализацији пројекта.

“Пројектом је обухваћено 20 корисника који добијају грант у нематеријалним средствима,односно у траженој опреми и механизацији, у износу у просјеку од око 2.000 евра, односно 4.000 KМ. П оред ових мотокултиватора, копачица и косилица за ових 11, прошле седмице смо подијелили опрему за пет корисника који се баве неким другим дјелатностима, а за преостала четири, испорука се очекује сљедеће седмице“, навео је шеф Одсјека за развој у Општини Власеница.

Дамљановић је истакао да ће у сарадњи са „ХЕЛПОМ“ бити реализован и  један мањи општински пројекат.

„Вриједност тог пројекта је око 4.000 евра, а биће то једна мања интервенција која ће бити у корист грађана наше општине“.

Да млади људи препознају важност пољопривреде доказ су и Дејан Лошић из Горњег Залуковика и Владенко Пантић из Неђељишта, који су били апликанти у овом пројекту.

„Иако живим у Власеници, у Горњем Залуковику узгајам купине и дуње, а копачица и пумпа за прскање, које сам добио у овом пројекту, ће ми помоћи у обради земље и воћњака. Надам се да ће бити још оваквих пројеката. Од пољопривреде може да се живи, али не може ништа преко ноћи, резултати долазе временом“, сматра Дејан Лошић.

Корисници су изразили захвалност Општинској управи и донаторима што су добили могућност да за релативно скромна финансијска улагања добију корисну механизацију.

Представник „ХЕЛПА“ Шемсудин Маљевић истиче да ће у склопу овог пројекта вјероватно бити подржано  још неколико корисника.

“У наредном периоду ћемо урадити калкулацију да видимо колико смо успјели уштедјети и надамо се да ћемо моћи подржати бар још 2-3 корисника,  али то ћемо знати тек кад завршимо први круг подјеле, за седмицу-двије”, сматра  пројект менаџер у организацији “ХЕЛП”.

Вриједност пројекта „Подршка социо-економска стабилности западног Балкана 2019-2020″ је 90.000 KМ, од чега Општина финансира 32.000 KМ, корисници 13.500 KМ, а остатак њемачка невладина организација “ХЕЛП”.

Једанаест пољопривредних произвођача са подручја општине Власеница данас је преузело пољопривредну опрему и механизацију која им је обезбијеђена у склопу пројекта „Подршка социо-економскoj стабилности западног Балкана 2019-2020″. Овај пројекат који финансира Влада СР Њемачке, заједно реализују Општина Власеница и њемачка невладина организација “ХЕЛП”. Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој у Општини Власеница, каже да је ово наставак активности на реализацији пројекта. “Пројектом је обухваћено 20 корисника који добијају грант у нематеријалним средствима,односно у траженој опреми и механизацији, у износу у просјеку од око 2.000 евра, односно 4.000 KМ. П оред ових мотокултиватора, копачица и косилица за ових 11, прошле седмице…

Review Overview

User Rating: Be the first one !